Hartelijk welkom op onze website! In de winkel hebben we nog veel meer producten. Contact ons of Bezoek onze winkel
Help, mijn horloge staat stil! In de meeste gevallen ontstaat dit als de batterij van uw horloge leeg is. Gemiddeld gaat een horlogebatterij 2 jaar mee. Daarom vervangen we in het centrum van Breda uw horlogebatterij. Dit doen we momenteel al voor slechts € 9,95. Bovendien realiseren we het meestal terwijl u wacht. Als het erg druk is in de winkel, kunnen we in overleg ook afspreken om het horloge over een uur op te halen. Dus kom vrijblijvend langs zonder afspraak om weer te kunnen genieten van uw horloge.
Graag vertellen we hieronder meer over het proces hoe we uw horlogebatterij vervangen. Daarnaast geven we tips, als u het liever thuis zelf doet. Allereerst is het belangrijk om de horlogekast netjes en zorgvuldig open te krijgen. Dit verschilt per model en horlogetype. Vervolgens moet de juiste horlogebatterij worden gekozen. Wist u dat er tientallen verschillende soorten horlogebatterijen zijn? Dit type wordt aangegeven op het batterijtje. Hier kan je het beste een vergrootglas voor gebruiken. Laten we dieper ingaan op deze onderwerpen.
Het uurwerk met de horlogebatterij wordt beschermd door de horlogekast. Aan de achterkant zit een deksel om bijvoorbeeld een onderdeel of de batterij te vervangen. Dit deksel is ook voorzien van een rubber ringetje, zodat het horloge zijn waterdichtheid behoudt. Bij de horlogebatterij vervanging is het belangrijk dat dit rubberen ringetje niet beschadigd. Als het ringetje is uitgedroogd of beschadigd, kan deze het beste ook direct worden vervangen om de waterdichtheid te behouden. Er zijn ook apparaten om de waterdichtheid van het horloge te controleren. Dit is belangrijk als je de batterij vervangt van bijvoorbeeld een duikershorloge. In onze juwelierszaak in Breda laten we dit graag zien.
De meest gangbare sluitingen van het horlogedeksel zijn:
Zie je aan de zijkant van het deksel een kleine lipje met extra ruimte? Hier kan je met een horloge opener of horlogekast mesje extra druk op zetten en het horlogedeskel omhoog wippen. De meeste horloges kunnen worden opengemaakt met dit systeem. Dit is een secuur proces waarbij je niet uit moet schieten. Anders kan er een kras op het deksel of de horlogekast ontstaan. Het is ook belangrijk om op een zachte ondergrond te werken om beschadigingen aan de voorkant te voorkomen.
Heeft het horlogedeskel geen lipje om op te liften? Dan is het ook mogelijk dat het gaat om een draaideksel. In dat geval staan er meerdere kleine inkepingen in het horlogedeksel. Met een speciaal apparaat kan je eenvoudig de druk verhogen om zo het deksel los en vast te draaien. Wist je dat je dit ook met een soft balletje kan doen? Dit lijkt op een balletje uit de ballenbak. Door deze op het deksel te drukken en vervolgens te draaien, komt het deksel in beweging.
Zie je kleine schroefjes op de achterkant van het deksel? Hiervoor gebruikt de horlogemaker een kleine schroevendraaier. Dat is wellicht de eenvoudigste methode om zelf de horlogebatterij te vervangen. Dit zie je vooral bij houten horloges, maar ook vaker bij kleine digitale horloges.
Draag je een horloge waarbij het deksel een stuk kleiner is dan de wijzerplaat? Dan kan het voorkomen dat de sluiting aan de voorkant zit in plaats van het gebruik van een deksel. De achterkant is dan te klein om bijvoorbeeld de wijzerplaat te vervangen. Het verschilt per merk hoe de horlogekast dan wordt opengemaakt. We nodigen u graag uit in onze juwelierszaak in het centrum van Breda om hiernaar te kijken.
Als de horlogekast is opengemaakt, wordt de inhoud zichtbaar. Meestal zit het rubberen ringetje nog om het deksel of ligt deze in de rand van de horlogekast. Ook is het uurwerk zichtbaar. Een uurwerk met batterij wordt een quartz uurwerk genoemd. Hieromheen zit een witte houder van plastic. Deze zorgt ervoor dat het uurwerk stevig in de horlogekast blijft zitten. Om de batterij te kunnen vervangen, wordt deze witte beschermer verwijderd. Vervolgens kan de batterij uit het horloge uurwerk worden gehaald.
In de meeste gevallen wordt voor horloges gebruik gemaakt van een 363 of 371 batterij. Toch zijn er tientallen soorten batterijen. Het soort is afhankelijk van het horloge uurwerk. Bijvoorbeeld de soort datumaanduiding die wordt gebruikt of op welke plaats deze wordt weergegeven. In onze juwelierszaak in Breda vervangen we altijd de horlogebatterij die bij het uurwerk hoort.
Na het vervangen van de batterij in Breda plaatsen we de witte kastbeschermer weer terug en controleren we de staat van de waterdichtheid ring. Het is belangrijk dat deze niet dubbel of met een kronkel komt te zitten. Dat kan snel gebeuren, als deze door de tijd is uitgerekt. Vervolgens wordt het deksel weer dichtgemaakt. Hierbij is het belangrijk dat de inkeping aan de onderkant van het deksel op de plaats zit waar de ‘stift’ naar het uurwerk gaat. Dit is het pennetje dat uit de horlogekast steekt om de tijd aan te passen. Als de inkeping van het deksel niet op de juiste plaats zit, heb je kans dat je dit pennetje beschadigd.
Zeker bij het klep deksel kan het voorkomen dat de horlogekast niet meer dicht is te krijgen. Als de klep aan één kant dicht zit, schiet hij aan de andere kant weer omhoog. Dit komt omdat het metaal dan net iets is verbogen, waardoor deze er lastig is in te drukken. In onze juwelierszaak in Breda gebruiken we een druk apparaat om het deksel weer stevig af te sluiten. Hierdoor wordt de druk gelijkmatig over de sluiting verdeeld, zodat de klep aan alle kant direct afsluit.
In Breda vervangen we uw horlogebatterij voor slechts € 7. Wilt u het toch liever zelf proberen? Gebruik dan bovenstaande informatie om de horlogekast open te maken. Samenvattend hieronder nogmaals het volledige proces om een horlogebatterij zelf te vervangen:
Ginnekenstraat 82
4811 JJ Breda
Nederland
076 - 880 1937
info@bredajuwelier.nl
© Alle rechten voorbehouden - Juwelier Breda - PrismaNote | Algemene voorwaarden | Privacy beleid